Hvad er kashmir?

Forfatter: apr 24, 2014 Kategori: Grundlæggende oplysninger | ingen kommentar

Kashmir uld er et meget usædvanligt og ekstraordinært materiale. Det er sandsynligvis det mest værdifulde og naturlige tekstil i verden. Udtrykket “kashmir” bruges sædvanligvis om det tøj, der er produceret af kashmir. De mest populære produkter er sweatere og pashminaer (sjal), men der produceres også tørklæder, handsker, badekåber og huer af det.

Foruden tøjet produceres der også kashmir tæpper.

Kashmir har en meget interessant historie. Ulden kommer nemlig fra meget store højder i Himalaya-regionen. Den stammer fra underulden af Kashmir-geder – fordi der er de fineste fibre. Men der er ikke mange af disse fibre af højeste kvalitet – derfor kan man kun få 50 – 150 gram fra én Kashmir-ged årligt.

Kashmir-gederne har måttet tilpasse sig de naturlige forhold i områder, hvor temperaturen falder til minus 40 grader. På grund af deres fortræffelige pels gør frosten ikke nogen skade. Tøj lavet af deres fibre har derfor de fremragende egenskaber – finheden af kashmir-sweatere kan ikke sammenlignes med andre sweatere. Det er værd at nævne deres varme – kashmir-sweatere er omkring seks gange varmere end for eksempel fåreuldssweatere. Med kashmir-sweatere vil du ikke føle dig kold.

Lokalbefolkningen sælger rå kashmir til de lokale produktionsvirksomheder, der fremstiller kashmir tøj. Hvert år får man kun et par tusinde tons rå kashmir og den globale efterspørgsel efter kashmir overstiger dermed udbuddet. Priserne på kashmir er steget i flere år, og det er meget sandsynligt, at de vil fortsætte med at stige. I øjeblikket køber de lokale fabrikker kashmir for omkring 100 USD/kg. Det er en rå kashmir, som efterfølgende bearbejdes og er genstand for en streng kvalitetskontrol – før bearbejdningen kasserer man mange fibre og under bearbejdningen bliver vægten nedsat igen.

I disse fabrikker produceres kashmir tøj manuelt. Untagelsen er dog Kina, der forsøger at automatisere produktionen. Kina bruger maskiner og avler kunstigt en enorm mængde kashmir-geder. Derfor har produkter fra Kina ikke samme kvalitet, på trods af den samme sammensætning, som de produkter fra fx Nepal, som vi tilbyder i vores online shop Mahogany.dk.

Den manuelle produktion af kashmir-sweaters i Nepal er blevet overleveret fra generation til generation. Hvert håndlavet produkt er originalt.

Tilføj kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

3612270531596

Kashmirsweater med 50% rabat?

Lad os lave en aftale. Hvis du giver os din mail-adresse, sender vi dig et link til det hemmelige udsalg på www.mahogany.dk, hvor du kan købe kasmirsweatere eller tørklæder til en uimodståelig pris :)

Tak! Udsalget kan du finde på www.mahogany.dk/udsalg/